Låt Majdi och Adam stanna i Sverige!

Majdi och Adam är 14 respektive 13 år gamla och bor just nu i Vedevåg hos en familj dit de kom i April 2013. Killarnas pappa kommer från Gaza medan mamman är Ukrainsk. Familjen kom, i november 2010, till Sverige för allra första gången. 2011 fick de avslag på asylansökan och mamman respektive deras lillasyster utvisades till Ukraina. Pappan ville då, tillsammans med pojkarna resa tillbaka till Gaza, vilket ge gjorde. Stämningen runt trion i Gaza förvärrades dock och Mach och Adam skickades i april 2013 till Sverige ensamma. De fick då komma till sin nuvarande fosterfamilj i Vedevåg drygt 3 mil ifrån Örebro.

Nu har migrationsverket beslutat att Majdi och Adam den 25 april ska utvisas till Ukraina om inga andra omständigheter som tidigare varit okända kommer in. Ingen av killarna kan läsa eller skriva på ukrainska. De har dessutom inte någon som helst kontakt med någon i Ukraina. Mamman är försvunnen sedan utvisningen 2011 och någon annan släkting/vän finns inte tillgänglig. Med andra ord skickas dessa barn tillbaka rakt in i ensamheten, helt övergivna.

Det är inte ens säkert att de kommer att ha tak över huvudet, i bästa fall kan det bli ett barnhem. Ukrainska barnhem kryper redan nu på knäna och ber om hjälp på grund av resursbrist. Får dessa killar inte komma till ett barnhem väntar hemlöshet. Detta är inte bara fruktansvärt förnedrande utan också ett oerhört hårt slag under bältet mot de mänskliga rättigheterna. I och med att killarna inte räknas som etniska, ukrainska medborgare så är fosterfamiljen orolig för att killarna ska hamna utanför det ukrainska skyddsnätet överhuvudtaget.

Alla barn förtjänar att få vara trygga och må bra. Majdi och Adam kommer inte må bra i Ukraina och definitivt inte vara trygga. För övrigt är Ukraina långt ifrån det stabilaste landet just nu. Det är korruption som råder och runt hörnet står stora Ryssland med sitt tunga artilleri och smygkikar. Inte nog med det så drar även nazistiska grupperingar runt på gatorna och misshandlar folk med nästintill regeringsstöd.

De har både skola och handboll som de brinner för här i Sverige. De bor hos en god och trevlig familj som ger killarna stabilitet och trygghet. Låt inte Sverige bete sig såhär inhumant! Hjälp oss att stoppa utvisningen! Vi har till den 25:e april på oss. Skriv på den här namninsamlingen.

Dennis Karabegovic, 15 år. Lindesberg.


Reds anm.: Den 16 April kommer det att vara en demonstration mot utvisningen av Majdi och Adam i Lindesberg. Samling klockan 17.00 på Norrtullstorget (torget vid Ica Supermarket,Willys och 37an). Läs mer om demon här https://www.facebook.com/events/664705216930520/

Facebooksida för att uppmärksamma fallet: https://www.facebook.com/pages/Låt-Machti-och-Adam-stanna/541708665938237.