Vi heter Adam och Majdi, och är 13 och 14 år gamla. Vår pappa är palestinier och vår mamma ukrainska. 2010 kom hela vår familj hit till Sverige från Gaza. I december 2011 utvisades vår mamma till Ukraina och fick då ta med sig vår lillasyster eftersom hon var så liten. I januari 2012 återvände vi tillsammans med vår pappa till Gaza dit vår mamma och syster kom i februari.
Efter att ha varit ett år i Gaza kom vi tillbaka till Sverige i början av 2013. Vi åkte tillbaka till Sverige eftersom situationen i Gaza blev mycket värre. Sedan ett år tillbaka bor vi hos en fosterfamilj i Vedevåg utanför Örebro. Men Migrationsverket säger att vi inte får bo kvar här utan att vi ska skickas till Ukraina.
Men vi känner ingen i Ukraina. Vi har ingen släkt och inga vänner där. Vi har inte ens ett namn på någon i Ukraina som skulle kunna hjälpa oss. Vi vet inte var mamma är, men vi är säkra på att hon inte är där i alla fall, hon har ju inte heller någon släkt eller några vänner i Ukraina. Och varför skulle hon resa till ett land som nästan befinner sig i krig, med Ryssland precis vid gränsen? Ingen vill åka till ett sånt land, och ännu mindre bo där. Vi vill inte skickas dit – vi är inte ens ukrainska medborgare, vi är palestinska medborgare.
Vi tycker det är jättekul att så många – nästan 300 – deltog i demonstrationen häromdagen, mot migrationsverkets beslut. Dessutom har drygt 3000 personer skrivit under namninsamlingen. Vi jobbar för fullt och hoppas att det hjälper. Vi tror att det hjälper, eller vi vet inte, men vi hoppas att det ska påverka beslutet.
För även om Migrationsverket inte tycker som oss så måste de ju se att det är ett sjukt och konstigt beslut. De säger att alla barn ska få bo i sitt land, att alla har rätt till det, och de säger att alla barn ska ha det bra och skönt. De säger att det är det de jobbar för, men det gör de inte. Ukraina är inte vårt hemland, vi känner ingen där och vi vill inte tvingas bo där.
Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte.
Kommentar av Flyktingarna.se
”I fall som rör ett barn skall särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver.” Så står det i 1 kap 10 § utlänningslagen. Kravet att ta hänsyn till barnets bästa följer av Barnkonventionen. Kravet har också gjort att regeringen och Miljöpartiet nyligen enades om vissa lättnader i regelverket för att ta hänsyn till barn. Frågan är om dessa lättnader hjälper för att bryta en flera år gammal tradition att splittra familjer och utvisa barn till länder som de aldrig har varit i. Barnets bästa kan bara infrias om Sveriges migrationspolitik övergår från att vara exkluderande till att bli inkluderande. För barn som rotat sig och fått en god tillvaro i Sverige kan aldrig utvisning vara det bästa.
Vad säger politikerna?
”När människor kommer till Sverige för att söka asyl måste de möta en human, rättighetsbaserad och rättssäker asylprocess. Detta gäller för varje person – varje gång. I ’En migrationsprocess med människovärdet i fokus’ presenterar jag ett antal förslag som ska göra asylprocessen mer rättssäker för bland andra barn och de som förföljs för sin tro eller sexuella läggning”
– Emma Henriksson, KD, på Kristdemokraterna.se.
”Bland yngre partikamrater finns det en stor vilja att föra en mer generös migrationspolitik generellt. Jag tror att det även finns bland andra, men de kanske inte hörs lika mycket.”
– Sara Karlsson, S, i Expressen.
”I arbetet för ett EU som sätter mänskliga rättigheter högst på dagordningen behövs socialdemokratin. Vi saknar er röst för dessa rättslösa.”
– Christina Höj Larsen, V, på Dagens Arena.
Mer läsning
- ”Utvisning får starka reaktioner”, Nerikes Allehanda.
- ”Pojkar utvisas till land utan släkt eller föräldrar”, LindeNytt.
- ”Migrationsverket följer noga utvecklingen i Ukraina”, Migrationsverket.
- ”Efterforskning av föräldrar samt information om barnhem i Ukraina” [pdf], Lifos/Migrationsverket.
- ”Familjen ska utvisas – till olika länder”, Expressen.
- ”Familjen splittras till olika länder”, Aftonbladet.
- ”Så ska fler barn få rätt att stanna”, SvD.
- ”Asylsökande barn i kläm mellan lagar”, UNICEF.
[…] upprepar vad vi skrev i samband med Adam och Majdis berättelse : ” För barn som rotat sig och fått en god tillvaro i Sverige kan aldrig utvisning vara det […]