Flyktingarna

Berättelser från en annan del av verkligheten

Tweets by @Flyktingarna
  • Berättelser
  • Vittnesmål
  • Pågående och aktuella fall
  • Dikt
  • Tidslinjer
  • REVA
  • Gränslöst EU
  • Flyktingarnas vänner
  • Om oss
  • Hem

Jane

10 november, 2013

Mitt namn är Jane och jag är stolt över den jag är. Jag är från Kenya och jag är lesbisk. Jag är inte rädd för något eller någonting jag går igenom.

jerry

Illustration: Anna Birgitta Fredriksson

Jag kom till Sverige för att söka asyl den 13 juni 2012, nu har det gått över ett år utan att jag har mött rättvisa. I Kenya har min närmaste familj och min närmaste gemenskap tagit avstånd från mig. Jag har blivit utsatt för sexuellt våld och blivit misshandlad av polisen i Kenya tills dess att jag förlorade medvetandet. Under attacken var jag med min syster som inte visste vem jag var, hon visste bara att jag var en kärleksfull syster, inte lesbisk. Hon blev attackerad samtidigt som jag och fick allvarliga skador. Jag kunde inte göra något eftersom att jag var medvetslös, det var först när jag släpptes av polisen som jag fick reda på att hon hade dött av skadorna.

I Kenya är det olagligt att vara homosexuell och det har aldrig varit ett alternativ för mig att dölja den jag är, det är därför jag var tvungen att fly från mitt hemland. Jag fick hjälp av min chefs dotter att gömma mig, hon berättade att det smärtade henne att höra vad som hade hänt, hon berättade att hon också var lesbisk. Jag fick lova att inte berätta för någon. Via henne fick jag kontakt med en man som som hjälpte mig vidare och för att kunna lämna landet var jag tvungen att klä mig som en muslim.

När jag kom till Sverige försökte jag hitta organistioner som kunde hjälpa mig, men migrationsverket vägrade hjälpa till. Efter min första intervju fick jag en inbjudan till en andra intervju den 12 december 2012, min advokat sade att det skulle ta en timme, det tog 4 timmar. Den som intervjuade mig berättade att de hade bjudit in mig igen för att ”…personen som hanterade ditt fall inte gjorde det på ett korrekt sätt och har nu fått sparken”.

Efter att jag hade fått mitt första avslag var jag tvungen att gå upp i rätten där en advokat sade till mig ”du ser inte ut som en lesbisk person, trots att du säger att du är det” , då frågade jag advokaten hur en lesbisk person ser ut? Sedan frågade advokaten mig varför jag inte hade papper på att jag hade blivit arresterad men då undrade jag hur jag skulle ha kunnat begära ut papper från samma myndighet som attackerat mig och som fortfarande letar efter mig?

Det var också problem med språket ett problem som till och med domaren erkände som ett problem, migrationsverket skickar alla mina papper på svenska, det borde inte vara så svårt att få pappren på ett språk jag förstår. Jag fick ett brev idag men det är på svenska så jag måste vänta tills min vän kan hjälpa mig att förstå.

Migrationsverket har inte gett mig så mycket hjälp, jag fick ett boende där jag var tvungen att duscha i ett handfat. Jag får bara 1000 varannan vecka som skall räcka till allt, det räcker inte. Jag har astma och magproblem som ibland gör att jag måste röntgas, ett sådant besök kostar ungefär 300 kronor.

När jag tänker på allt jag har gått igenom och hur jag blir bemött i Sverige blir jag frustrerad och stressad. Varför skall jag lida såhär mycket? Jag flydde för att bli fri men blir bara mer och mer. Det finns en trygg plats och det är RFSL:s café i Sundsvall där jag känner mig bekväm, där vet andra vem jag är och vad jag gått igenom. De är verkligen bäst! Jag har svårt att uttrycka den kärlek vi känner för varandra.

När jag tänker på allt det här gör det ont, det smärtar mitt hjärta men jag är stolt över att vara den jag är.

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte. 

Kommentar av Flyktingarna.se

Migrationsverket har under flera år haft problem att bedöma asylskäl från homosexuella och bisexuella flyktingar, något som kritiserats av bland annat RFSL och Ingen människa är illegal. Regeringen skärpte i början av året kraven på Migrationsverket. Migrationsverket har inte funnit något annat råd än att nu utbilda särskilda HBT-experter.

Häromdagen kom en dom från EU-domstolen, som slog fast att risken att hamna i fängelse måste vägas in i asylbedömningarna. Dessutom underströks att det inte kan krävas att homosexuella personer döljer sin sexuella läggning. Det senare kan tyckas självklart men är något som Migrationsverket faktiskt fört fram i beslut.

Vi förbehåller oss rätten att fortsätta granska Migrationsverkets handläggning med kritiska ögon. Migrationsverket och Sverige har en hel del att leva upp till när det gäller mänskliga rättigheter för HBTQ-personer.

Vad säger politikerna?

”Sverige ska alltid beakta synpunkter, fakta och rekommendationer från UNHCR, Amnesty med flera i vårt arbete med en human och rättssäker migrationspolitik. Det är dock viktigt att vi själva som land gör en samlad bedömning av läget, samt att en asylprövning i Sverige alltid är individuell. I den specifika frågan tycker jag att lagen redan borde omfatta detta, sexualitet är en mänsklig rättighet och inget man vare sig borde behöva manifestera eller dölja.”
-Fredrik Lundh Sammeli, S, i ett svar till RFSL och RFSL Ungdom.

”Jag tycker att vi ska beakta de synpunkter som kommer från UNHCR, och vi ska alltid se över vad av det som kan tillämpas och göra situationen bättre i Sverige. Men från Folkpartiets sida finns det idag ännu inga förslag på att göra förändringar.”
-Hans Backman, FP, i ett svar till RFSL och RFSL Ungdom.

”Tillämpningen av lagstiftningen om uppehållstillstånd vid förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning måste ses över så att kvinnors och HBT-personers asylskäl får den tyngd de bör ha.”
-Vänsterpartiet om sin flyktingpolitik.

”När de mänskliga rättigheterna försvagas i ett land är det ofta religiösa minoriteter och hbtq-personer som först börjar behandlas illa. Därför är det allvarligt att migrationsverket skickar tillbaka hbtq-flyktingar och religiösa minoriteter till sina ursprungsländer med motiveringen att de inte behöver visa öppet sin sexuella läggning eller religiösa inriktning.”
-Caroline Szyber, KD, i en intervju i Inblick.

Mer läsning

  • ”Skärpta krav på dem som avgör asyl till homosexuella” (Dagens Nyheter).
  • ”21 hbt-experter till Migrationsverket” (QX).
  • ”Stig-Åke Petersson har fått nog av migrationsverket” (Kom Ut).
  • ”Top EU court ruling backs gay African asylum bids”, (BBC).
  • Landrapport Kenya (RFSL).
  • ”Hur kunde du säkert veta att de personer du låg med i ditt hemland verkligen var homosexuella?” (”Skyddsvärd”, en kampanj av RFSL och RFSL Ungdom om asylsökande hbtq-personers rättigheter.)
  • ”Sverige struntar i asylsökande hbt-personers rättigheter”, (Feministiskt perspektiv).

Email, RSS Follow

Arkiverad under: Berättelser, Pågående och aktuella fall Taggad som: Asylprövning, HBTQ, Kenya, Tolkning/översättning

Trackbacks

  1. Jane | flyktingarna.se | Gästbloggare skriver:
    26 februari, 2014 kl. 21:49

    […] https://flyktingarna.se/jane/ […]

  2. Tar ett steg tillbaka | tankaravtuss skriver:
    27 februari, 2014 kl. 10:38

    […] Läs om Jane och om att hon fick fly från Kenya pga sin sexualitet. ”Mitt namn är Jane och jag är stolt över den jag är. Jag är från Kenya och jag är lesbisk. Jag…” […]

  3. Asylorätt | Juridikbloggen skriver:
    6 april, 2014 kl. 13:06

    […] Under en tid har jag medverkat i projektet https://www.flyktingarna.se På hemsidan publicerar vi berättelser från asylsökande och flyktingar – berättelser från en annan del av verkligheten. Redaktionens mål är att lyfta problem som flyktingar själva beskriver och att aktivera politiker och allmänheten inför årets val. Genom att flyktingar själva berättar byts perspektivet från den prydligt tillrättalagda till det som beskriver hur politiken fungerar i praktiken. Det ger en stundtals skrämmande inblick i en bristande rättsosäkerhet inom asylprocessen. Trots att jag tidigare har arbetat inom Migrationsverket – och har en rätt nyanserad bild av personalens arbetsvillkor och förutsättningar – blir jag illa berörd av det som framkommer om bristfälliga tolkningar, språktester och summariska processer . […]

  4. Flyktingar – viktig fråga i EU-valet skriver:
    25 april, 2014 kl. 22:14

    […] Nämns på bra och viktig blogg! https://flyktingarna.se/jane/ […]

Genom att tala om, och beskriva konsekvenserna av, den svenska asyl och flyktingpolitiken som ”enskilda ärenden” tecknar ansvariga politiker och företrädare för verkställande myndigheter bilden av att de få erfarenheter som vi faktiskt får ta del av utgör undantag. Men undantaget har blivit regel. På flyktingarna.se presenterar vi berättelser från en annan del av verkligheten. De ”enskilda ärendenas” berättelser. Berättelser som är ett resultat av den svenska flykting- och migrationspolitiken. Berättelser som idag är regel – inte undantag.

Följ @flyktingarna
Berättelserna på flyktingarna.se är givna till oss i förtroende och vi måste därför alltid tillfrågas för att kunna kontakta berättarna innan de återpubliceras eller används på annat sätt. Vi förmedlar inte heller kontakt till de som berättar.

Vittnesmål

Hjälp mig att stoppa utvisningen av min vän Aryan
Hjälp mig att stoppa utvisningen av min vän Aryan
Samiel och Mihret
Samiel och Mihret
Nästa instans får bli Europadomstolen
Nästa instans får bli Europadomstolen
Världens längsta militära mur
Världens längsta militära mur
Kvinnornas arbete i flyktinglägren
Kvinnornas arbete i flyktinglägren
Vittnesmål från Västsahara
Vittnesmål från Västsahara
Flyktingpolitiska perspektiv
Flyktingpolitiska perspektiv
Aldrig bli härdad
Aldrig bli härdad
Kvinnors asylskäl är ingen bisak
Kvinnors asylskäl är ingen bisak

Ta hem Mehr Sahakyan!

Vi kräver att Mehr Sahakyan skall tas hem. Läs vår debattartikel i Feminsistisk Perspektiv. Det är ett brott mot FN:s konvention "mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” att utvisa någon som riskerar tortyr i mottagande land. Något Sverige har gjort 20 gånger tidigare:
Sverige och FN:s kommitté mot tortyr
Sverige och FN:s kommitté mot tortyr

Debattartiklar

  • "Att vara för en human flyktingpolitik är en självmotsägelse" [Nyheter 24]
  • "Ta hem Mehr Sahakyam!" [Feministiskt Perspektiv.]
  • "Brist på politiska svar mot inhuman flyktingpolitik" [Dagens Arena]
  • "Låt dem inte luras om Reva" [ETC Stockholm]
  • "Vi har tröttnat på den svenska migrationspolitiken" [SVT Debatt]

Taggar

Afghanistan, albanien, Anknytning, Asylprövning, Bangladesh, Barn, Burundi, Deportation, Dublinförordningen, Egypten, EU, Flykt, Förvar, Gaza, Ghana, Gränser, Gömda, HBTQ, Internflykt, Irak, Iran, Jordanien, Kazakstan, Kenya, Kongo, Kvinnor, Libanon, Offentliga biträden, Palestina, REVA, Somalia, Statslös, Sudan, Syrien, Tolkning/översättning, Tortyr, Uganda, Utlänningskontrol, Verkställighet, Visering, Vitryssland, vägar till europa, Ömmande omständigheter
  • Berättelser
  • Vittnesmål
  • Pågående och aktuella fall
  • REVA
  • Tidslinjer
  • Flyktingarnas vänner
  • Om oss
  • Kontakt
  • Hem
Flyktingarna.se är partipolitiskt, organisatoriskt och religiöst obunden och vill vara ett komplement till det starka engagemang som redan finns och som du bland annat kan ta del av under rubriken ”Flyktingarnas vänner”.

Copyright © 2023 · Logga in