Adelina

Mitt namn är Adelina. Min man och jag kom till Sverige från Albanien för ungefär en månad sedan för att söka asyl.

Adelina

Illustration: Anna Birgitta Fredriksson.

Vi var tvungna att lämna Albanien på grund av en blodsfejd. Blodshämnd har en lång tradition i Albanien och regleras till och med i den albanska sedvanerätten kanun. Min man bodde tidigare i Italien med sin före detta fru. För något år sedan begick hon självmord. Men min mans förra svärmor tror inte på honom. Hon tror inte att hennes dotter tog sitt eget liv utan anklagar min man för att ha mördat henne.

Min man har permanent uppehållstillstånd i Italien så vi har fått beskedet att vi kommer att sändas tillbaka dit och inte till Albanien, trots att jag inte har något italienskt uppehållstillstånd. Vad gäller blodshämnden är det dessutom inte säkrare i Italien. Min mans före detta svärmor är en del av den albanska maffian som är oerhört aktiv också i Italien, inte minst på grund av dess trafficking med albanska flickor till Italien. Maffian och blodshämnden kommer att vänta på oss där också.

Tillsammans med andra Albaner som är hotade av kanun kommer vi att hungerstrejka för att den svenska regeringen skall erkänna oss som flyktingar.

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med.

Kommentar av Flyktingarna.se

På grund av sin kandidatstatus i EU finns det oroligheter kring hur migrationsverket nu ska bedöma Albanien. Det lyfts också att detta kan vara ett sätt för landet att komma till rätta med sina problem.
Migrationsverket menar att blodsfejder inte är synnerligen ömmande omständigheter. Trots att migrationsverket i sin landinformation om Albanien lyfter hur polisen har allvarliga brister i sin hantering av blodsfejder samt att det finns svårigheter i att lösa blodsfejder även om polisen är inblandad.


Mer läsning