Nästa instans får bli Europadomstolen

Det här är min mormor och morfar. Morfar dog på 80-talet efter många års sjukdom. Mormor tog hand om honom i alla år. De fick bara ett barn, min mamma.

Yael

Bild: Privat. Får ej spridas

Min mamma kom till Sverige när hon var 18 år. Hon har levt här i 45 år, arbetat och betalat skatt och inte legat någon till last.

Nu är min mormor över 90 år. Och som alla kan räkna ut så har hon bara några år kvar att leva. Hela sitt liv har hon bott i Istanbul och hennes enda barn valde att åka och bosätta sig långt ifrån henne, nämligen i Sverige. Mormor har levt själv i alla år och klarat sig ganska bra men nu är hon för gammal. Hon ser väldigt dåligt, hon kan inte läsa, hon kan inte sticka och hon kan knappt se på tv. Merparten av hennes väninnor är antingen sjuka eller redan döda.

Nu har mormor, som många äldre, trillat och brutit lårbenet. Blivit opererad och försöker lära sig gå igen. Det är inte mycket hon klarar själv. Hon är ensam, har ont och mår dåligt.

Turkiet har ingen utbyggd äldrevård eller hemtjänst. De unga förutsätts ta hand om de äldre. De som har mycket pengar anställer en hemhjälp som flyttar in hos den gamle.

Min mamma, hennes enda barn, vill kunna ta hand om henne i sitt eget hem de sista åren. Min mamma jobbar och har sitt liv här och måste arbeta in i det sista för att få ihop så mycket det går till pensionen som inte blir särskilt fet oavsett.

Det enda hon vill är att kunna få ta hit sin gamla mamma och ta hand om henne. Men det får hon inte. Hennes ansökan om uppehållstillstånd har avslagits två gånger. Min mormor är ingen flykting och får därför inte komma hit. Man kan få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Men inte min gamla mormor. Hennes skäl anses inte vara ”ömmande” nog eller av humanitär karaktär. Det anser jag att de är. Att mormor ska få slippa leva ensam utan en enda nära anhörig, utan någon som kan hjälpa henne eller se till att hon inte trillar igen, utan någon som kan ordna mat till henne eller hjälpa henne att gå på toaletten. För att inte tala om att mor och dotter ska få vara nära varandra de sista åren, att hon ska få träffa sina barnbarn och sina barnbarns barn.

Men Sverige har bestämt att det inte får bli så. Mormor får inte ens komma hit på ett turistvisum, eftersom hon ansökt om uppehållstillstånd, så att mamma kan ta hand om henne i tre månader och få träffa oss.

Men även om det tär på mamma så kommer hon inte att ge sig. Nästa instans får bli Europadomstolen.

Yael


Under rubriken Vittnesmål publicerar vi berättelser av personer som inte i egenskap av asylsökande och/eller flykting har fått utstå det svenska asylsystemet, utan som medmänniskor fått bevittna hur systemet inte fungerar och vilka konsekvenser det för med sig.