Mitt namn är Arif Hossain och jag kommer från Bangladesh, 2011 kom jag till Sverige och sökte asyl. Två år senare under 2013 fick jag mitt sista avslag och jag lever nu som gömd.
I Bangladesh växte jag upp med en pappa som ekonomiskt stöttade en religiös fundamentalistisk grupp som blivit förbjuden av staten och som nu agerar under radarn. Min pappa ville också att jag skulle gå i en islamsk skola, när jag inte ville lyssna på honom så slog han mig och han slog även min mamma. Efter ett tag blev jag medlem i samma religiösa grupp som mina pappa stöttade. Jag hjälpte till med att dela ut pamfletter och jag deltog även vid demonstrationer. När jag var på demonstrationerna blev jag misshandlad av polisen, det här hände flera gånger. Eftersom organisationen var förbjuden började polisen gripa och misshandla medlemmar, när jag såg att det här började hända även utanför demonstrationer och aktiviteter, när jag såg hur medlemmarna förföljdes, greps och misshandlades av polisen även utanför organisationens aktiviteter pratade jag med min mamma som betalade en smugglare som tog mig från Dhaka till Sverige via Doha. Vi passade på att ordna med allting när pappa var borta på en affärsresa, han skulle aldrig låta mig lämna landet. Jag tror att han vet att jag är här men jag vet inte, jag har ingen kontakt med min familj längre.
När jag kom till Sverige berättade jag om allt det här för migrationsverket, men det hjälpte inte och 2013 fick jag mitt sista avslag. Migrationsverket berättade för mig att det var lugnt för mig att åka tillbaka eftersom de tyckte att jag kunde bo i andra delar av Bangladesh, men de förstår inte att det inte funkar. Medlemmar ur organisationen har gripits även i mindre byar, det är hela landet som förbjudit organisationen, inte bara en del. Men innan jag skulle bli tvingad att lämna landet bad de mig fixa ett pass eftersom att jag inte har något.
Jag lever nu som gömd samtidigt som jag studerar svenska som andraspråk på en folkhögskola, det är svårt, jag får inga pengar från staten. Jag klarar mig på pengar som jag får från mina vänner och det som jag har jobbat ihop under den tiden jag hade arbetstillstånd. Det går inte att jag åker tillbaka, det har blivit värre och nu har polisen har blivit mer aktiva i jakten på folk ur den organisation jag arbetade för och de har fått order att döda medlemmar ur organisationen, till och med utan rättegång.
Jag visste inte så mycket om Sverige innan jag kom hit, men jag trodde att Sverige skulle hjälpa människor, jag hade aldrig trott att migrationsverket skulle behandla mig såhär.
Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte. Arif har valt att berätta under sitt riktiga namn.
Kommentar av Flyktingarna.se
Enligt fastlagd praxis ska alternativet internflykt alltid beaktas vid bedömningar av asylskäl. Bedömningen är väldigt vansklig, eftersom det handlar om en hypotetisk riskbedömning på bristfälligt underlag. Svenska myndigheter gör ingen uppföljning av enskilda fall och det råder i princip ansvarsfrihet om en bedömning skulle vara felaktig.
Sverige har två gånger fått kritik av FNs kommitté mot tortyr för utvisningar till Bangladesh. Ni kan läsa fallen i den tidslinje vi lagt upp med 20 brott mot tortyrkonventionen. Dessutom har Sverige i ett ärende rörande Bangladesh fått kritik av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Det verkar som om svenska myndigheter ibland letar efter skäl att utvisa, snarare än att bevilja flyktingar uppehållstillstånd. Frågan är vad Sveriges politiker vill göra åt saken.
Vad säger politikerna?
”Centerpartiet vill ha en generös flyktingpolitik. Det betyder att vi vill öppna dörren för fler flyktingar att komma till Sverige. Idag är det oftast Sveriges kommuner som får säga hur många människor de kan ta emot. Centerpartiet ska föregå med gott exempel och verka för att flyktingar välkomnas till så många kommuner som möjligt i landet. Dessutom vill Centerpartiet att informationen till flyktingar om var i landet det finns goda möjligheter till arbete och bostad ska bli bättre.”
– Centerpartiet om sin flyktingpolitik på centerpartiet.se.
”Vi håller många bollar i luften för att säkerställa att människor får en rättssäker asylprövning i ett läge när ett stort antal människor har uppenbart ogrundade asylskäl.”
– Tobias Billström, M, i Sydsvenskan.
”Feministiskt initiativ anser att människors säkerhet aldrig får sättas på spel. Så länge Sverige saknar en rättssäker asylprocess kommer Fi kräva en allmän flyktingamnesti, det vill säga stopp för alla utvisningar och uppehållstillstånd till alla papperslösa. Rätten till skydd mot förföljelse och grova kränkningar kan inte förhandlas bort med nationalistiska ekonomiska argument.”
– Feministiskt initiativ om sin asylpolitik på feminsitisktinitiativ.se.
Mer läsning
- ”Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall”, Asylnytt.
- ”Internflyktingar i Bangladesh”, Globalis.
- ”A Bangladeshi Blogger’s Asylum Dilemma”, Vice.
- ”Information on corruption within government, police and the Judiciary [Bangladesh], Refugee Documentation Centre of Ireland/Lifos* [pdf].
- ”Sammanfattning av beslut från FN:s kommitté mot tortyr den 23 maj 2011 i målet Mondal mot Sverige, nr 338/2008”, Lifos.
- ”Sammanfattning av beslut från FN:s kommitté mot tortyr den 6 maj 2005 i målet T.A. mot Sverige, nr 226/2003”, Lifos.
- ”Sammanfattning av beslut från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter den 14 augusti 2013 i ärende MI mot Sverige (CCPR/C/108/2148/2012)”, Lifos.
* Lifos är Migrationsverkets rätts- och landinformationssystem.