Dieudonné

Flyktingförvaret i Märsta den 28 juni 2012.

Hej Alla

Mitt namn är Dieudonné, jag är asylsökande i Sverige sedan oktober 2007 på grund av problemen hemma i Burundi (vi har haft ett inbördeskrig som varade i mer än tio år [1993-2005], det förekommer fortfarande politiska våldsamheter och rättigheter att kritisera makten saknas) som jag varit offer för.

Dieudonne

llustration: Anna Birgitta Fredriksson.

Sedan den 14 mars sitter jag förvarstagen och Migrationsverket vill skicka tillbaka mig med våld, de säger att jag inte har tillräckligt med bevis för att jag behöver asyl. De försökte deportera mig igår och lyckligtvis räddades jag av svenska aktivister som uppmanade flygbolaget som skulle ta med mig att inte låta mig flyga.

Att vara flykting är mycket svårt, du längtar hem men kan inte återvända och ibland är det ett hårda villkor i det land där du är i exil (som i mitt fall). Efter två år i Sverige, i januari 2010, ville Migrationsverket skicka tillbaka mig och därför behövde jag gömma mig vilket är svårt (jag överlevde med hjälp av kyrkan och vänner), ibland blev jag sjuk men kunde inte besöka sjukhuset.

Nu när de har fått tag i mig igen satte de mig direkt i förvar i väntan på deportation. Det svåraste i förvaret är att jag inte kan sova på nätterna och inte sover mer än tre timmar på dagarna eftersom jag står inför att deporteras. Migrationsverket gav mitt fall till polisen så att de kan föra tillbaka mig till Burundi med våld. Snälla finns det någon som kan få Migrationsverket att granska mitt ärende igen?

Gud välsigne er!

Dieudonné

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte. Dieudonné har ingen kunnat få kontakt med sedan utvisningen och vi har därför valt att publicera berättelsen under alias.

Kommentar av Flyktingarna.se

Dieudonné utvisades den 11 september 2012 och hans vänner i Sverige har inte hört av honom sen dess.

Vad säger politikerna?

“Vi håller många bollar i luften för att säkerställa att människor får en rättssäker asylprövning i ett läge när ett stort antal människor har uppenbart ogrundade asylskäl.”
-Tobias Billström, M, i Sydsvenskan.

“Centerpartiet vill ha en generös flyktingpolitik. Det betyder att vi vill öppna dörren för fler flyktingar att komma till Sverige.”
-Centerpartiet, “Flykting och asyl”

“Förutsättningarna för en rättssäker asylprocess skapas i en tydlig och human lagstiftning. Den svenska asylprövningen fungerar förhållandevis väl.”
-Miljöpartiet om rättssäkerhet och migration i Advokaten.

Mer läsning