Flyktingarna

Berättelser från en annan del av verkligheten

Tweets by @Flyktingarna
  • Berättelser
  • Vittnesmål
  • Pågående och aktuella fall
  • Dikt
  • Tidslinjer
  • REVA
  • Gränslöst EU
  • Flyktingarnas vänner
  • Om oss
  • Hem

Mazen

1 juni, 2014

Mitt namn är Mazen. Mazen Loay Karim Yousef. För fyra år sedan startade den arabiska våren och Egypten, där jag bodde, var mycket osäkert. Jag levde ett tufft liv Egypten. Jag bodde med min bror och min gamla farmor i en mycket liten lägenhet i ett fattigt område. Min pappa hade flyttat till Sverige många år tidigare för att tjäna en rimlig lön som inte var möjlig i Egypten. Jag och min bror kunde då gå i skola för att min pappa skickade pengar från Sverige. Annars skulle det inte vara möjligt, vi skulle inte ens kunna få en utbildning i Egypten. Min farmor som blev allt äldre kunde till slut inte ta hand om oss och när det började bli oroligt i Egypten bestämde vi oss för att lämna Egypten. I hopp om ett bättre liv.

mazen

Illustration: Anna Birgitta Fredriksson.

I Sverige blev vi mottagna av pappa på flygplatsen. Det nya landet. Fantastiskt. Jag började i en ny skola, Bredängsskolan. Det var helt gratis berättade! I skolan behandlade alla mig bra. Det tog ett tag innan jag riktigt kom in i kompisgängen men jag lyckades övertyga de till slut, mina svenska kompisar. Jag fick fler och fler kompisar och jag började verkligen känna mig som hemma här i Sverige.

Nu går jag i 9:an. Har världens bästa vänner som har hjälpt mig så mycket under tiden jag har varit utvisningshotad. Jag blev så otroligt glad att drygt 300 personer kom på demonstrationen som mina vänner arrangerade, och att drygt 3000 människor har skrivit på namninsamlingen. Oavsett hur det kommer gå för mig så kommer jag alltid vara evigt tacksam för att få ha äran att ha så fina vänner runt omkring mig. Nu är det bara att hoppas på det här hjälper mig och min familj på något sätt.

Något jag inte kan förstå med det hela är hur jag riskerar att bli utvisad till Sudan. Ett land som är helt främmande för mig. Migrationsverket säger ju att alla barn ska leva bra och utan problem. Det säger även att deras beslut alltid är för barnens bästa. Men hur kan de säga att ta mig till ett land där jag kommer vara tvungen att sitta på gatan och tigga för mat är bra?

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte. Mazen har valt att berätta under eget namn.

Kommentar av Flyktingarna.se

Sverige har haft reglerad invandring sedan slutet av 60-talet. Det fanns restriktioner även tidigare och inte minst passkrav. Men går vi längre tillbaka i tiden så var fri rörlighet för de allra flesta fullt möjligt, förutsatt att du kunde klara tillvaron dit du flyttade dina bopålar. Vita svenskar vandrar nästan obehindrat mellan olika länder och tar för givet att de ska få göra det. Den mesta invandringen står också svenskar för. Men när vi talar om annan invandring blir tongångarna annorlunda. En kan undra varför…

Idag innebär den reglerade invandringen att barn och vuxna utvisas, trots att de skapat sig en tillvaro i Sverige. Oavsett om en är för reglerad invandring eller inte, så finns det inga bärande argument för en sådan brutal ordning. Reglerad invandring handlar i grunden om att ha kontroll över vilka som passerar gränser och söker jobb, inte att utvisa barn till främmande land. Till och med migrationsminister Tobias Billström borde kunna hålla med om det. Frågan är vad han och andra politiker vill göra åt saken.


Vad säger politikerna?

”Det finns ingen poäng om man inför fri invandring om det skapar ett låglöneproletariat vid sidan av det vanliga samhället”
– Tobias Billström, M, till Aftonbladet.


”Vi tror att man måste ha reglerad invandring där man framförallt har rätt till skydd för de som behöver asyl och att man har en reglerad anhöriginvandring.”
– Christina Höj Larsen, V, till Aftonbladet.


”Det finns personer som lever i rena limbosituationer, de kan inte utvisas från Sverige, för att ingen stat tar emot dem, men å andra sidan har de inte fått asyl här”
– Åsa Romson, Mp, till Sveriges Radio.


”En fri invandring till EU där man kan söka asyl på laglig väg, så att man slipper ta sådana risker som gjort att 20 000 människor har dött i Medelhavet på grund av att man inte kan komma in på ett vettigt sätt. Alla människor ska via öppna gränser ha rätt att komma in och söka asyl.”
– Soraya Post, F!, till Expressen.


Mer läsning

  • ”Historik”, Migrationsverket.
  • ”Fakta om invandring”, Migrationsinfo.se.
  • ”Reglerad invandring kommer alltid att innebära ett visst mått av brutalitet”, Sydsvenskan.
  • ”Mänskliga rättigheter kontra reglerad invandring”, Flyktingbloggen/Sverige mot rasism.
  • ”Uppochnervända världen”, Marcus Priftis.
  • ”Fri invandring är vår tids stora liberala stridsfråga”, Liberal debatt.
Email, RSS Follow

Arkiverad under: Berättelser Taggad som: Asylprövning, Barn, Egypten, REVA, Sudan

Genom att tala om, och beskriva konsekvenserna av, den svenska asyl och flyktingpolitiken som ”enskilda ärenden” tecknar ansvariga politiker och företrädare för verkställande myndigheter bilden av att de få erfarenheter som vi faktiskt får ta del av utgör undantag. Men undantaget har blivit regel. På flyktingarna.se presenterar vi berättelser från en annan del av verkligheten. De ”enskilda ärendenas” berättelser. Berättelser som är ett resultat av den svenska flykting- och migrationspolitiken. Berättelser som idag är regel – inte undantag.

Följ @flyktingarna
Berättelserna på flyktingarna.se är givna till oss i förtroende och vi måste därför alltid tillfrågas för att kunna kontakta berättarna innan de återpubliceras eller används på annat sätt. Vi förmedlar inte heller kontakt till de som berättar.

Vittnesmål

Hjälp mig att stoppa utvisningen av min vän Aryan
Hjälp mig att stoppa utvisningen av min vän Aryan
Samiel och Mihret
Samiel och Mihret
Nästa instans får bli Europadomstolen
Nästa instans får bli Europadomstolen
Världens längsta militära mur
Världens längsta militära mur
Kvinnornas arbete i flyktinglägren
Kvinnornas arbete i flyktinglägren
Vittnesmål från Västsahara
Vittnesmål från Västsahara
Flyktingpolitiska perspektiv
Flyktingpolitiska perspektiv
Aldrig bli härdad
Aldrig bli härdad
Kvinnors asylskäl är ingen bisak
Kvinnors asylskäl är ingen bisak

Ta hem Mehr Sahakyan!

Vi kräver att Mehr Sahakyan skall tas hem. Läs vår debattartikel i Feminsistisk Perspektiv. Det är ett brott mot FN:s konvention "mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” att utvisa någon som riskerar tortyr i mottagande land. Något Sverige har gjort 20 gånger tidigare:
Sverige och FN:s kommitté mot tortyr
Sverige och FN:s kommitté mot tortyr

Debattartiklar

  • "Att vara för en human flyktingpolitik är en självmotsägelse" [Nyheter 24]
  • "Ta hem Mehr Sahakyam!" [Feministiskt Perspektiv.]
  • "Brist på politiska svar mot inhuman flyktingpolitik" [Dagens Arena]
  • "Låt dem inte luras om Reva" [ETC Stockholm]
  • "Vi har tröttnat på den svenska migrationspolitiken" [SVT Debatt]

Taggar

Afghanistan, albanien, Anknytning, Asylprövning, Bangladesh, Barn, Burundi, Deportation, Dublinförordningen, Egypten, EU, Flykt, Förvar, Gaza, Ghana, Gränser, Gömda, HBTQ, Internflykt, Irak, Iran, Jordanien, Kazakstan, Kenya, Kongo, Kvinnor, Libanon, Offentliga biträden, Palestina, REVA, Somalia, Statslös, Sudan, Syrien, Tolkning/översättning, Tortyr, Uganda, Utlänningskontrol, Verkställighet, Visering, Vitryssland, vägar till europa, Ömmande omständigheter
  • Berättelser
  • Vittnesmål
  • Pågående och aktuella fall
  • REVA
  • Tidslinjer
  • Flyktingarnas vänner
  • Om oss
  • Kontakt
  • Hem
Flyktingarna.se är partipolitiskt, organisatoriskt och religiöst obunden och vill vara ett komplement till det starka engagemang som redan finns och som du bland annat kan ta del av under rubriken ”Flyktingarnas vänner”.

Copyright © 2023 · Logga in