Mohammad

Mohammad har bott i Sverige i sju år. Han är tvåbarnsfar och har länge arbetat som personlig assistent. Mohammad föddes som muslim i Iran men här i Sverige konverterade han till kristendomen och gick med i Hammarbykyrkan i Stockholm som har en farsitalande grupp.

Mohammad

llustration: Anna Birgitta Fredriksson.

Det företag Mohammad arbetade för lade ner och det startades ett nytt men eftersom Mohammad fick arbeta kvar som vanligt som personlig assistent hos sin brukare så trodde han att allt fortfarande var okej med hans arbetstillstånd, han hade ju faktiskt jobbet kvar. Så visade sig ej vara fallet, och Mohammad placerades på förvaret i Märsta för utvisning.

Onsdagen 8 januari samlades ett tjugotal aktivister på Arlanda för att protestera mot Mohammads utvisning. De delade ut flygblad till medresenärer på planet de trodde Mohammad skulle sitta på och bad dem informera piloten att en passagerare åkte mot sin vilja. Dock fungerade inte aktionen och Mohammad utvisades till Teheran. Mohammads anhöriga fick tag på honom efter att utvisningen ägt rum. Han berättade att resan varit mycket våldsam, det hade varit fyra poliser med och Mohammad hade fått fullt med blåmärken över hela kroppen.

När han anlände till Teherans flygplats tog det inte lång tid förrän han blev gripen. Myndigheterna visste att han skulle komma och att han var konvertit. Lyckligtvis släpptes han fri mot att man betalade borgen. Han lever nu i rädsla i Iran.

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte. Mohammad heter egentligen något annat.

Kommentar av Flyktingarna.se

 Veckans berättelse är inte jag-form eftersom den handlar om en person som inte längre befinner sig i Sverige. Det är vårt fel att han inte är en del av oss.

Från många håll påstås att Sveriges välfärd skulle gå under om vi inte hade hänglås på dörren. Invandring uppfattas som ett hot som Sverige måste värna sig emot. Det är ett skevt sätt att se på invandring, som tyvärr delas av folk till både höger och vänster. Det är också en följd av att invandring diskuteras utifrån kortsiktiga ekonomiska premisser, som en kostnad för samhället. Vi vänder oss emot detta synsätt. Veckans berättelse är en av många som visar vad som händer när rädsla och oro får bestämma.

Alla som röstat för reglerad invandring bär ansvar för detta system. Om du har gjort det är denna utvisning följden av ditt val. I år är det val igen. Vilket system ska vi ha?


Vad säger politikerna?

“Ibland låter det i medierapporteringen och från vissa politiska partier som om man vill ha fri invandring. Men alla partier har ju varit med och beslutat om att Sverige ska ha en reglerad invandring.
För mig betyder det att reglerna måste följas. Den som inte har tillstånd att stanna i Sverige måste åka hem.”
– Fredrik Reinfeldt, M, i Sydsvenskan.

“Arbetstagare från tredjeland måste försäkras kollektivavtalsenliga arbetsvillkor. Arbetserbjudandet måste göras juridiskt bindande. Press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden.”
– Socialdemokraterna i sina och LO:s “Ordningsregler för svensk arbetsmarknad“.

“Vänsterpartiet menar att Sverige ska ha en reglerad arbetskraftsinvandring. Målet är att arbetskraftsinvandringen ska bidra till något positivt för arbetstagaren, arbetsgivaren och hela samhället. Då krävs regler och tillsyn som förhindrar att de som invandrar utnyttjas och används för att dumpa löne- och arbetsvillkoren på den svenska arbetsmarknaden.”
– Vänsterpartiet om arbetskraftsinvandring


Mer läsning